< Terug naar projectoverzicht

Opdracht: De opdrachtgevers overwegen een vervallen Westfriese stolpboerderij met voorhuis, een rijksmonument met eikenhouten constructie (anno 1860) te kopen, te restaureren en te bestemmen als woonhuis met atelier. Ze vragen Buro BeRT om een aankoop- advies, een ontwerp en een plan van aanpak.

Concept: Voor de boerderij ontwierp Buro BeRT een ‘doos’ van nieuwe, dragende muren, op 20 cm afstand van de oude muren. Een praktische oplossing die in meerdere opzichten gunstig is. Door deze constructie is het monumentale karakter van de boerderij niet aangetast, de oor- spronkelijke structuur is immers instandgehouden. De kosten van de verbouwing zijn beperkt gebleven, en het pand is goed te verwarmen. De eventuele restauratie van de buitengevel kan uitgevoerd worden zonder de woonfunctie aan te tasten. De stolp dient als entree van het woongedeelte en wordt tevens gebruikt als expositieruimte.