< Terug naar projectoverzicht

Paula de Haas: Tijdens een wijnproeverij, in november 2006, ontmoette ik Bert. Hij laat die avond voorbeelden van zijn bouwprojecten zien en ik raak gecharmeerd van zijn manier van denken en vormgeven. Ik besloot Bert te vragen een gastenverblijf te ontwerpen in mijn tuin in Bentveld. Een comfortabel verblijf van 35 m2 dat qua vormgeving aansluit bij de architectuur van mijn woonhuis, de tuin en de bosrijke omgeving van Haarlem.

Ik heb een rijk sociaal leven en ontvang graag familie en vriendinnen. Mijn huis is bescheiden van omvang. Ik wilde mijn gasten graag een comfortabele overnachting kunnen aanbieden. Vandaar dat ik al een tijdlang dagdroomde over een gastenverblijf dat goed aansluit bij mijn huis en tuin. We hebben overlegd en samen gezocht naar een goede oplossing, en gesproken over ideale afmetingen en materialen. Niet veel later presenteerde Bert zijn concept: een nieuw gastenverblijf waarvan de contouren aansluiten bij het bestaande woonhuis. Hij koos echter voor hout als contrasterend materiaal, als een verwijzing naar de bosrijke omgeving.

Bert is een man met een grote ideee?nrijkdom. De wisselwerking in de samenwerking was uitstekend. Ook ik had mijn ideeën. Voor louter een logeerkamer vond ik dat ik veel geld moest neertellen, dus wilde ik er een multifunctionele ruimte van maken. Bert heeft die gedachte omarmd en kwam onder meer met de oplossing de bedden tegen de muur tevens te laten fungeren als lange banken. In de laden eronder is ruimte om het beddengoed op te bergen. Bert is een meester in het benutten van ruimte.

Maartje ondersteunde me op aangename wijze bij de kleuren materiaalkeuze en de inkoop van meubilair. Ze heeft een positieve inbreng in de samenwerking met Bert. Ze fungeert als stabiele rustige kracht op de achtergrond.

De bouw vond plaats ten tijde van het ziekbed van Annemarie, Berts vrouw. De dochters van Bert genoten ervan als ware timmervrouwen hun vader bij dit project te helpen. Ze stonden in de volle zon te werken op het dak. Met ons allen sloten we de dag soms af met een wijntje. Ik ontdekte dat Bert een gezelligheidsmens is en in stilte kan genieten van eenvoudige momenten.

Het is een evenwichtig houten huisje geworden dat perfect past in deze omgeving, en op maat gemaakt is voor mij. Ik ben er gelukkig mee. Ik ontvang er logees uit binnenen buitenland. Ik geniet van de extra ruimte op deze bijzondere plek. Een uit Rusland afkomstige vriend van mijn dochter zei toen hij mijn huisje zag: ‘Paula, je hebt een echte datsja!’ Dat betekent zoiets als lieflijk vakantiehuisje. En zo noem ik het nu ook. Dit is mijn Datsja.