< Toon alle partners

Maurice ten Have is directeur van Ten Have Metaalwerken in Apeldoorn, gevestigd in een imposante, onder architectuur gebouwde bedrijfshal waarin tevens de kantoren gehuisvest zijn. Anno nu telt Ten Have 30 medewerkers.

Ten Have voert evengoed opdrachten uit van beperkte omvang als grootschalige projecten. In de eerste categorie vervaardigt Ten Have stalen constructies voor interieurarchitecten en kunstenaars.

Maurice: Ik persoonlijk houd van innovatieve projecten. Die vereisen dat wij de jongste inzichten en nieuwste ontwikkelingen toepassen.

Ooit maakte ik voor een opdrachtgeefster een hek van staal. Op haar advies ging Bert bij ons op bezoek. Hij zag hoe de jongens in de werkplaats het ambacht verstonden: het verwerken, smeden en bewerken van metaal. Hij zag hun gedrevenheid. Bert realiseerde zich dat wàt hij ook bedenkt, wíj het kunnen maken. Bert is de man die plannen smeedt, ik houd ervan om - op basis van zijn creatieve, afwijkende wensen - voorwerpen uit staal te vervaardigen. En ik kan je verzekeren: Bert is geen bedenker van standaardproducten.

En ik kan je verzekeren: Bert is geen bedenker van standaardproducten.

In Culemborg vervaardigde ons bedrijf voor een opdrachtgever van Bert in een oud gebouw tal van constructies, zoals stalen spanten on- der de kap, een theaterpodium en een stalen schuifpui met een glazen ruit van het onmogelijk grote formaat van 3 bij 3 meter. Tijdens de ophanging was het risico dat het glas zou breken permanent voelbaar. Al die constructieprincipes tekende Bert destijds op de achterkant van een sigarendoosje.

Samenwerken met Bert bevalt me prima. We voelen elkaar nauwgezet aan en werken vanuit eenzelfde visie. Ik kan me razendsnel inleven in Berts ontwerpgedachte om vervolgens zijn ideeën te vertalen in een bouwkundige schets.

Bert is - en dat bedoel ik positief - een creatieve chaoot. Een man die rijk is aan ideeën. Tegelijk is hij een perfectionist die alles voor elkaar weet te krijgen. Het werk wordt tot in de details goed uitgevoerd en de kosten zijn naar ieders tevredenheid. Anders gezegd: steeds slaagt Bert erin, binnen het gestelde budget, het gewenste hoge kwaliteitsniveau waar te maken. Bert is een loyale man, loyaal naar zijn opdrachtgevers, zijn leveranciers, zijn medewerkers en trouw aan de ambities die hijzelf met een project heeft geformuleerd. Bert is iemand die het begrip duurzaamheid een extra dimensie geeft.